BBG  Private House
Mainimage
The final building in a row of historic buildings in the Innsbruck protection zone is in one of the oldest streets in the city, which is characteristic of this part of the city in terms of its materiality and atmosphere.
 
The existing building, which could no longer be preserved due to the state of construction, was measured with a terrestrial laser scanner, which revealed significant features on the basis of which a contemporary and precise translation in terms of design could be made. Based on the laser scan, the special morphology of the old building, the geometric deviations, inaccuracies, cuts and edges were worked out.

The terminal building, which is monolithic on four sides, opens up on the side facing away from the street towards the gardens and inner courtyards of the historic part of the city. In the field of tension between this open side of the building and the one-storey garden house built in the existing grove at the end of the property, there is a playful garden with outdoor areas.

MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
Projecttype: 
House
Project Start-End: 
2019/11 - 2022/08
Building Start-End: 
2021/01 - 2022/08
Location: 
Innsbruck
Österreich
Assignment: 
Assignment
Status: 
completed
Architecture: 

Team: Kathrin Aste, Frank Ludin, Daniel Luckeneder (PL), Peter Massin, Julian Fahrenkamp, Simon Paukner

Consultants: 

Project Development: Jörg Büchlmann, Büchlmann IE ZT-GmbH, Innsbruck

Statical Engineering: ZSZ Ingenieure ZG GmbH, Innsbruck

Electrical Engineering: IB DI A. Plattner Gmb & Co.KG, Rinn

Building Services Engineering: Alpsolar Klimadesign OG, Innsbruck

Projektbild
Projektbild
Projektbild
Projektbild
Projektbild
Projektbild
Projektbild