MZE  Rural Hybrid Ellmau
Mainimage

Design Concept

The design tries to give space to the demanding task of a multi-purpose center, consisting of a crèche, a kindergarten, a parent-child center, rooms for clubs and a group practice for doctors, using the concept of a multi-layered rural typology.

The rural hybrid consists of two elongated structures with a gable roof, which thematically reflect the village structure, its scale and the regional traditional construction method, as well as a base structure that contains spaces in the form of a landscape and creates a topography that interconnects the different functions.

The topography creates a square / meeting point between the structures, which connects the ground floors with the upper floors diagonally via a barrier-free ramp. At the same time, this ramp forms a ditch that naturally separates the kindergarten and crèche from the publicly accessible areas of the medical practices and clubs. The structures are positioned in such a way that they structure the outside space and zone it according to their use. This allows the children a maximum of outside space to play outside.

 

Spatial Organisation

The ground floor of the base building contains a central cloakroom for the kindergarten and crèche, the EKIZ center, the nursery and common function rooms with a green area directly in front of the room. Generous light wells along the ramp provide daylight in the functional rooms of the EKIZ. The two-storey kindergarten is located above it. A central access connects the different functions in the floor plan via movement zones. Skylights and internal vertical light wells bring daylight into the zones and create visual relationships. The rooms for the group practice are located in the building to the north, while the rooms for the clubs and therapeutic treatments are on the upper floor. The upstream square offers the opportunity to hold club events outdoors.

 

Construction and Materiality

The structure consists of two solid wood structures, which allows for a shorter construction time, and reinforced concrete in the base area for the elements in contact with the ground and the design of the square.

The material concept for the interiors provides for solid surfaces made of wood and textile as well as mineral materials such as concrete or clay; a color concept for the surfaces can be developed together with the children and the educators.

 

MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
MATImage
Projecttype: 
Wettbewerb
Project Start-End: 
2020/02 - 2020/04
Location: 
Ellmau
Österreich
Assignment: 
Competition (open)
Status: 
finished
Architecture: 

Entwurfsteam: Kathrin Aste, Frank Ludin, Daniel Luckeneder, Simone Brandstätter, Tobias Dorsch, Julian Fahrenkamp, Simon Paukner, Felix Steinbacher
 

Projektbild
Projektbild
Projektbild
Projektbild
Projektbild